Bio či nebio? Toť otázka... BioAbecedář vám pomůže s odpovědí
Jistě by se našlo těch otázek více, a proto se vyplatí nahlédnout do dlouho očekávané nové knihy Hanky Zemanové, autorky bestselleru Biokuchařka a nadšené propagátorky biopotravin a biovaření, která zvítězila v roce 2006 jako nejlepší kuchařská kniha roku, BioAbecedář. Jedná se o souhrnného a přehledného průvodce pro příznivce trendu bio a biovaření i pro ty, kdo se zajímají o zdraví a zdravý životní styl.
Zodpoví vám navíc ale spoustu dalších dotazů, které vás možná již nějakou dobu trápí. Například, co je to špaldová mouka a jak ji používat?
Jaký je rozdíl mezi celozrnným a vícezrnným pečivem?
Proč je biokuře dražší? A je opravdu i lepší?
Jaké sladkosti jsou pro děti nejvhodnější?
Jak uvařit luštěniny, aby vás nenadýmaly?
Jíst, či nejíst maso?
Co je to quinoa, cizrna, kamut, rýžové mléko či konopný olej?
BioAbecedář osvětlí záhady ve spletitostech jídla a zdravého stravování začátečníkům s naprostým přehledem populárně naučnou formou a zasvěcené neurazí. Protože Hanka shromáždila výsledky vědeckých výzkumů, doporučení odborníků, srovnání pohledů západní i čínské dietetiky, názory ayurvédy a makrobiotiky. Nicméně, to zdaleka není vše. V tomto knižním kuchařském skvostu naleznete nejen, co je co, ale také rady, k čemu se hodí jednotlivé biosuroviny, jak je vybírat a správně připravovat. Dozvíte se, že pokud nebudete jíst maso a přesto se cítíte dobře a fit, je to v naprostém pořádku stejně jako fakt, když vaši přátelé maso jedí a cítí se energičtěji než bez masa. Oblast stravování si totiž v mnohém vyžaduje naprosto individuální přístup.
Poněvadž je stále co objevovat na poli gastronomie a zejména pak v oblasti zdraví a biopotravin, je potřeba se neustále v tomto směru vzdělávat. A právě jednou z velmi šikovných pomůcek a zároveň aktuálně kompletním průvodcem tímto světem organických potravin se spoustou odpovědí na mnohé otázky ohledně výživy, přehledu biopotravin na trhu, rad na jejich nákup a použití v kuchyni včetně speciálních receptů, se nabízí právě tato publikace. Že se Hanka vyzná, dokázala již svou první knihou. Mezitím uběhlo spousta času, a i sama Hanka přiznává, že se za tu dobu posunula opět mnohem dál, na vyšší level ve stravování, a poučila se i z několika drobných chyb. Fakt, že v některém směru její biocesty nepatrně odbočila špatným nebo unáhleným směrem jen dokazuje, jak neprobádaná tato oblast je, a že se jedná o proces, který se vyvíjí jen velmi pomalu vpřed. Díky této její koherentní cestě po stopách biopotravin se nám naskýtá jedinečná možnost nahlédnout do jejího kuchyňského koutu a odhalit tajemství, pomocí nějž se i my můžeme cítit lépe a zdravěji. Možná vykročíte tím správným směrem k tolik vytoužené dlouhověkosti.
V receptové části kniha přináší přes šedesát vyzkoušených receptů a jejich variací, díky nimž se zdravé potraviny mohou stát součástí jídelníčku každé rodiny. Vyzkoušejte třeba čočkovo-dýňovou polévku, cizrnu s rajčatovou omáčkou, pomazánku z červené čočky, těstovinový salát s uzeným tempehem, jahelné bramboráky se lněným semínkem nebo švestkovo-mandlové kuličky. Díky těmto receptům a radám poznáte kouzlo výtečné chuti zdraví prospěšných potravin.
Uhrančivost této bioencyklopedie ovšem nespočívá pouze v kompletních a odborných informacích, velkou zásluhu si zaslouží i překrásné fotografie jedné z předních českých fotografek specializujících se na focení jídla, Aleny Hrbkové. Její fotografickou práci můžete znát především z časopisu o vaření a jídle, Apetit. Na fotografiích se dále podílel i Jakub Salvet. Kvalitní obrazový doprovod najdete na křídovém papíře, pevná vazba obsahující 440 stran stojí 699 Kč. Vydalo nakladatelství Smart Press a od 13. září máte možnost ji zakoupit ve vybraných knihkupectvích.
Chodíte pravidelně na sezení ke svému výživovému poradci? Pokud ne, pak je tohle ta ideální volba do začátku, jak se něco dozvědět. A pokud ano, zeptejte se ho, co si o ní myslí…když vám odpoví, že ji považuje za zbytečnost, pak neváhejte a vyměňte ho s radostí a s přehledem za BioAbecedář.
Jestliže potřebujete tip na vánoční dárek pro svou blízkou bioduši, pak neváhejte s koupí, uspějete.
O autorce
Mgr. Hana Zemanová (1975) vystudovala Pedagogickou fakultu UK, založila PRO-BIO Ligu, pobočku Svazu ekologických zemědělců, zaměřenou na osvětu v oblasti ekologického zemědělství a biopotravin. Se svým mužem založila společnost Albio, po jejímž prodeji vybudovali Biopekárnu Zemanka. Hanka je odbornicí na biopotraviny a ekologické zemědělství, autorkou úspěšné Biokuchařky a maminkou tříleté Natálky.
Mgr. Margit Slimáková (1969), poradkyně pro výživu, je garantem odborných informaci v knize. Vystudovala Farmaceutickou fakultu UK a dokončuje dálkové doktorandské studium výživy na Clayton College of Natural Health v USA. V dizertační práci se věnuje výuce výživy a je autorkou pracovního sešitu zdravé výživy pro základní školy. Je maminkou tři děti a v současnosti žije v Číně.